Thursday, June 21, 2007

Muslimin Berkopiah:Satu Persoalan


Assalamualaikum…Actually,kita sering memperkatakan tentang isu aurat muslimat sejak akhir2 ni. Maybe aurat muslimat ni lebih kompleks berbanding aurat muslimin. Namun ,muslimin pun ada jugak yg tak mampu nak jaga aurat yg boleh dianggap “simple” tu..Sama2lah kita memuhasabah diri kita yer..
Ok,kita cuba sentuh isu berkopiah bagi muslimin. Ada yg menganggap kopiah tu penting bagi mencerminkan keperibadian seorang Muslim. Kita selalu mempersoalkan muslimat supaya bertudung labuh,berstokin tangan,berstokin kaki untuk menjaga aurat mereka. Tetapi macam mana pula bagi muslimin untuk melengkapkan keperibadian Islam?
Ana pun honestly tak pakai kopiah sepanjang masa. Kadang pakai,kadang tak pakai.Rasa macam hipokrit plak tak istiqamah. Tapi bila pakai ni lain sketla. Rasa terdidik sket bila nak buat benda2 tak baik tu. So,apa komen sahabat2 ikhwan n akhawat ttg isu ni?Perlukah istiqamah dalam berkopiah bagi muslimin?Satu persoalan yg perlu dikupas!!

4 comments:

aria ayumi said...

salam... :)

bile tengok lelaki pakai kopiah ni... sejuk je mate memandang... mcm tengok pempuan pakai tudung labuh ah... sume bergantung pd niat... klw niat kite pakai kopiah ni utk menunjuk2, xde maknanya jgk... mcm yg awk cakap.. bile pakai kopiah ni rs terdidik sket kan.. point dh satu kat situ... kire bile pakai kopiah ni macam kite bwk imej islam lah jgk kan... cantik islam pd mata org lain bergantung pd ape yg kite tunjuk pd mereka... :)

p/s-btw, sy peminat kump in-team... :D

::simple-shida:: said...

mampukah aku istiqomah..??!!

kena kuatkan hati... disiplin diri..mmg bukan senang nk berubah..
tapi.. ianya tidak mustahil kan..??

insyaallah.. doa byk2.. moge kita dilimpahkan hidayah & tautan iman yg kuat padaNYA.. aminnn...

Zulkifli said...

InsyaAllah..Syukran atas pendapat sahabat2..

saffaa saidatul said...

kalo di tanye patut or not...
of course jwpnnye patut..

but its better u ask urself..
kalo mmpu istiqamah..alhamdulillah..
klo xmmpu..
try slow2...